Dalmácia

Szállások a baloldali főmenübenMi teszi Dalmáciát ennyire vonzóvá? A tiszta tengere, a partvidéke, a természete, a történelme, esetleg az építészete, vagy mindez együttvéve? Nem is fontos talán.
Sok turistát vonz a világ minden tájáról, akik pedig egyszer ellátogattak ide, szinte bizonyosan visszatérnek. Horvátország legnagyobb idegenforgalmi régiójában négy csodálatos város található: a háromezer éves Zadar, a horvátok által alapított legrégebbi város Sibenik, az ókori római császár, Diocletianus által épített palotáról nevezetes Split, illetve az UNESCO világörökségének is részét képező Dubrovnik.
Utazhatnak az olyan nagyobb városokba, mint Sibenik, Trogir vagy Makarska, de választhatják a sibeniki, zadari vagy makarskai riviéra apróbb és csendesebb településeit is. Dalmácia természeti szépségeihez hozzátartoznak a Velebit- és a Biokovo-hegységek, a Paklenica, Krka, Kornati és Mlijet nemzeti parkok, de van itt még sok barlang és búvárhely is, nem is beszélve a szőlő- és olajfaültetvényekről.

 

Zadar

A "kis horvát Rómaként" emlegetett Zadar közelében öt nemzeti park található. Ezek a Paklenica, a Kornati-szigetcsoport, a Plitvicei-tavak, a Krka folyó vízesései és a Velebit-hegység északi része. Zadarból, és a régió más idegenforgalmi központjaiból is, legfeljebb 1-2 óra alatt elérhető házigazdák bármikor szívesen megisznak velünk egy pohár finom zadari Maraskino likőrt, a beszélgetések során pedig legtöbbször a kosárlabda kerül szóba, ami nem is csoda, hisz a város több nagyszerű játékost is adott a sportágnak. Zadar méltán büszke történelmi hagyományaira is.
1396-ban a domonkos rendi szerzetesek itt alapították meg az ország első egyetemét, és Zadarban íródott az első horvát regény, a "Planine" (Hegyek) is. Természetesen ez nem minden, hiszen a város környéke is gazdag kulturális és történelmi látnivalókban. Így érdemes megtekinteni a közeli Ninben található Szent Kereszt templomot is, amelyet a "világ legkisebb székesegyházának" is neveznek, vagy a Biogradban működő Helytörténeti Múzeumot, ahol egy közelben elsüllyedt hajó maradványait is kiállították. Ha mindez nem lenne elég, akár királyt is választhatnak. Hol? Iz szigetén, ahol minden évben megválasztják a sziget királyát.
Jöjjenek el Önök is és vegyenek részt ebben a nagyszerű mulatságban! Zadar rengeteg szórakozási lehetőséget tartogat az idelátogatóknak: a hagyományos dalmát konobaktól, ahol egy pohár bor mellett megkóstolhatják a kitűnő helyi sonkát, a prsut-ot, az előkelő éttermeken és kávézókon keresztül, a szabadtéri koncertekig és diszkókig. Megszállhatnak a számos zadari szálloda vagy apartman valamelyikében, és máris kezdetét veheti a felhőtlen pihenés.

 

Sibenik

A városban sétálva megcsodálhatják a nemrég az UNESCO világörökség listájára is felkerült Szent Jakab székesegyházat, amelynek homlokzatát 71, kőből faragott emberfej díszíti. A katedrális Horvátország legjelentősebb reneszánszkori épületének számít, sehol máshol nem találkozhatunk még csak hasonlóval sem. A természet is igen bőkezűen bánt a várossal, hiszen Sibenikkel szemben rengeteg kisebb-nagyobb sziget található, és nincs messze a látványos vízeséseiről nevezetes Krka Nemzeti Park sem.
Az itt eltöltött idő egyetlen perce sem fog kárba veszni, hiszen Sibenik egyedülálló módon ötvözi a hagyományokat, a kultúrát, a természetet és a vendégszeretetet, a kikapcsolódásról pedig az éttermek, bárok, kávézók és diszkó gondoskodik. Ha egy kis változatosságra vágynak, látogassanak el a Krka-folyó vízeséseihez, és tekintsék meg a Visovac-szigeten található ferences rendi kolostort. A Nemzeti Park legnagyobb vízesését, a Skradini-zúgót (Skradinski buk) szemlélve érezni fogják a természet megállíthatatlan erejét.

 

Split

A római Diocletianus császárnak jó oka volt arra, hogy pont itt építse fel a mind a mai napig fennmaradt palotáját, amit az évente idelátogató nagyszámú turista is bizonyít. Látogasson el Ön is Dalmácia fővárosába, és ismerje meg az itteni emberek semmi mással össze nem hasonlítható vendégszeretetét. Érdemesebb gyalogosan felfedezni a város nevezetességeit. Sétáljanak el Nini Gergely (Grgur Ninski) szobrához, és fogják meg annak nagylábujját, mert az állítólag szerencsét hoz. Természetesen ne hagyják ki a tengerparti sétát sem, ahol egy kávézóban üldögélve érezhetik át igazán a város hamisítatlan mediterrán hangulatát. A város bejáratánál található az Adriai-tenger keleti partjának leggazdagabb régészeti lelőhelye, Salona, és nincs messze a Csodatévő Sinji Madonnáról elnevezett búcsújáróhely sem.
Bármerre is induljanak, rengeteg látnivalóban lesz részük. Ha megéheztek, térjenek be valamelyik helyi étterembe és kósolják meg a halkülönlegességeket, a helyi sonkát vagy sajtot, de ne hagyják ki a tipikus dalmát édességnek számító krostulat sem.
A város lakosai ismertek sportszeretetükről. Split rengeteg híres sportolót adott az országnak, többek között Goran Ivanisevic, Toni Kukoc vagy Slaven Bilic is itt született. Különösen népszerű a labdarúgás, és a helyi focicsapat a "Hajduk". Mindez lehet, hogy Önöket is sportolásra serkenti, és kedvük támad teniszezni, úszni, kerékpározni, esetleg megmászni a Marjan-hegyet. Ha nincs Önöknél felszerelés, semmi baj, természetesen bérelni is lehet. Este is sok program várja Önöket, különösen a nyári fesztivál idején. Szuvenírként vigyenek magukkal egy üveg olivaolajat és egy rozmaringágat, amelyek még hosszú ideig emlékeztetni fogják Önöket erre a csodálatos nyárra.

 

Makarska

Az Osejava- és a Szent Péter-félsziget által körbezárt öbölben található ez a város. Tökéletes harmóniában egyesül itt a mediterrán táj és a csupasz karsztvidék.
A nyári napsütést leginkább az azúrkék tengerben lubickolva lehet élvezni, de érdemes ellátogatni a város felett magasodó Biokovo-hegyre is. Itt még a legnagyobb nyári forróság ideján is lehet hideg forrásvizet inni, vagy beszippantani a hegyvidéki rétek kellemes illatát. Makarskában, és annak környékén rengeteg élmény várja a turistákat, ez a legfőbb oka annak ,hogy évről-évre egyre többen választják nyaralásuk helyszínéül. Makarska ideális helyszín azok számára is, akik nem szeretik egy helyben tölteni szabadságukat.
A városból könnyen eljuthatnak Splitbe, ahol megtekinthetik a Diocletianus-palotát, vagy Nini Gergely szobrát. Makarska első sorban mediterrán életvitelével nyűgözi le az idelátogató vendégeket, akik már első nap átveszik a helyiek életstílusát. Makarska nem csak egy tipikus turisztikai központ, számos kulturális és történelmi látnivalót is találhatunk itt.
Ilyen pl. a 16. században épült ferences kolostor, illetve az abban található Kagylómúzeum, a 17. századból származó Szent Márk plébániatemplom, továbbá az Ivanisevic és Tonolli családok csodálatos barokk palotái.
A mediterrán táj és a karsztvidék találkozása, a fejlett idegenforgalom, a számos kulturális és történelmi emlék teszi Makarskát egyedülálló úti céllá. Javaslataink szálláshelyekre: Makarska, Omiš, Podgora, Tuèepi, Igrane, Gradac.

 

Dubrovnik

"Akik a földi Paradicsomot szeretnék látni, feltétlenül látogassanak el Dubrovnikba"- mondta a híres író, Bernard Shaw. Jusson eszükbe ez az idézet, amikor megérkeznek Dubrovnikba, abba a városba, amely évszázadokon keresztül sikerrel megőrizte függetlenségét, ma pedig szívesen fogad minden látogatót.
Ha a Pile-kapun (Vrata od Pila) keresztül jutnak be a városba, és végighaladnak a város főutcájának számító Stradunon, úgy fogják érezni, mintha néhány évszázadot visszautaztak volna az időben. Itt még a legapróbb részletek is valódi műalkotások, így egy egyszerű séta is felér egy múzeumlátogatással. Beszéljenek meg egy találkát a helyiek találkozóhelyén , a Roland-oszlop (Orlandov stup) alatt, tekintsék meg a Dubrovnikot védelmező városfalakat, frissítsék fel magukat az Onofrio-kút (Onod frijeva fontana) hűs vizével, hallgassanak meg egy utcai koncertet a lépcsőkön ülve, vagy látogassák meg a város legrégebbi, 1317-ben alapított gyógyszertárát, amely a ferences kolostorban található. A dubrovniki szállodákban garantáltan kitűnően fogják magukat érezni. Okvetlenül tekintsék meg a Lovrijenac-erődöt, ahol, most már hagyományosan, a Dubrovniki Nyári Fesztivál ideje alatt Hamlet előadásokat tartanak. A város ismert mozgalmas éjszakai életéről is.
Nagyszerű látványt nyújt a fáklyákkal kivilágított Rektorpalota (rektorova palaca), de érdemes betérni a számtalan étterem vagy kávézó valamelyikébe is. A környék látnivalói közül említést érdemel a várossal szemközt, kb. tíz perces hajóútra fekvő Lokrum-sziget, amelyet sűrű mediterrán növényzet borít, de megtalálhatók itt az olyan egzotikus fajok, mint az eukaliptusz vagy az óriáskaktusz. A szigeten található egy kicsi sós vizű tó is, amelyet a helyiek Holt-tengernek hívnak. Mivel a tavacska sekély és meleg, ideális kirándulóhely lehet kisgyermekes családoknak is. Az esti visszaút során kívülről is megcsodálhatják a naplementében különösen gyönyörű városfalakat. A városba visszatérve tegyenek egy sétát a "szerelmesek sétányának" nevezett Porporelan. Dubrovnik sok legendát, mítoszt és látnivalót tartogat még, nem véletlenül a mai napig a legkeresettebb horvát város.

 

Starigrad - Paklenica (Zadar)

A Velebit-szoros partján fekvő halászfalu, amelyben mind a mai napig láthatóak az egykori római település maradványai. Ismert gyönyörű strandjairól, a közeli Velebit-hegység pedig a hegymászók, barlangászok és gyógynövénygyűjtők paradicsoma. Aprlókavicsos tengerpart, tenisz- és más sportpályák, vízisportok.

 

Diklo (Zadar)

Kis üdülőfalu, aprókavicsos stranddal és vízisport-eszköz kölcsönzővel. A közelben található a számos sport- és szabadidős szolgáltatást nyújtó Puntamika idegenforgalmi központ. Kirándulások: Paklenica Nemzeti Park, Vrana-tó (Vransko jezero), Nin, Zadar, illetve a Pasman és Ugljan szigetek. Biograd A kulturális látnivalókban rendkívül gazdag Biograd volt a horvát királyok koronázóvárosa. Rendezett városi parkok, kényelmes szállodák, éttermek, klubok, és számtalan nyári rendezvény jellemzi. Szolgáltatások: vitorlázás, vízisportok, búvár- és vitorlásiskola, több mint 20 teniszpálya, kirándulások a környező szigetekre.

 

Sv Filip i Jakov (Biograd)

Csendes és nyugodt település, amelynek partján kavicsos, homokos és sziklás partszakaszok váltják egymást. Szolgáltatások: szervezett kirándulások a Pasman és Ugljan szigetekre, vízisportok.

 

Vodice

Festői szépségű üdülőfalu, számtalan szállodával és étteremmel. Nyáron rengeteg rendezvény várja az idelátogatókat. Aprókavicsos tengerpart a kisgyermekes családoknak, buja mediterrán növényzet, vendégszerető házigazdák jellemzik. Kirándulások a rendszánsz Sibenikbe, a Kornati Nemzeti Parkba, vagy a közeli Zirje és Kaprije szigetekre.

 

Grebastica

Egy sűrű mediterrán növényzettel körbenőtt, mély öbölben található Grebastica, amely aprókavicsos strandjai miatt leginkább a családi nyaralások ideális helyszíne lehet. A dalmát konyha különlegességeinek nagy választéka, kirándulások a Krka-folyó vízeséseihez, vagy a reneszánszkori épületeiről ismert Sibenikbe.

 

Trogir

Kulturális és idegenforgalmi központ, igazi múzeumváros, amely az UNESCO világörökség listájára is felkerült. Rengeteg szolgáltatás áll a turisták rendelkezésére: jachtkikötő, éttermek, vízisport-iskolák, sportpályák, homokos és kavicsos strandok.

 

Seget Donji

Idegenforgalmi település Trogir közelében. Kulturális rendezvények, szórakoztató programok, finom ételek és italok, illetve homokos strandok jellemzik.
Szabadidő: vízisportok, teniszpályák, sportszerkölcsönzés, éjszakai horgászat.

 

Marina

Kis üdülőfalu, kisebb és nagyobb hajók számára is biztonságos kikötővel. A környező öblökben homokos és kavicsos strandok, olaj- és fenyőfák, kiváló ételek. A Trogir és Split közelében található településen számos sportolási lehetőség közül választhatnak a vendégek.

 

Omis

Népszerű üdülőhely Split közelében. Homokos strandjai miatt ideális a kisgyermekes családoknak.
Szabadidő: labdarúgó, kosárlabda- és teniszpályák, több mint 30 gyalogösvény, sportszerkölcsönzés, rafting a Cetina-folyón.

 

 


      Keresés:


 www.utleiras.hu